Идеята за инфузионото капково напояване ми хрумна ,като гледах  филма „Кой съм Аз“ с Джеки Чан, „Who am I   with  Jakie Chan“1998г.Може да се уверите от клипа ,че идеята не е никак лоша. Не знам само дали от кокосовите орехи ще потече нещо без да са пробити,не съм пробвал.

Системата за капково напояване може да си направи всеки сам. Необходими са само материали от аптеката  : 7бр игли за спринцовки и 2бр инфузионни системи. Иглите за спринцовки са много видове .

Игли за спринцовки

Спрял съм се на жълт цвят.(Видове  игли за спринцовки размери диаметри) С по- малък диаметър са зелен и черен. Може да си изберете и още по малки игли , като при най – малките , дебита може да достигне 200мл за   24 часа. За да стигна до това решение не беше никак лесно. Пробвах първоначално с шишета от 2.5л,като иглите поставях в тапите. После преминах на 11л шише за минерална вода,също неудачен вариант.Най-накрая се спрях на 20л туба. Препоръчвам да си оставите игла само за пробиване, за да не повредите останалите. Тубата в този вид се изпразва за няколко часа.Хубаво е преди да постъпи водата в тубата да се филтрира. Недостатък на системата е ,че при изпразване на тубата при ново напълване някои от каналите могат да се запушат,но това не е проблем при малко канали.Системата действа безотказно ако се пълни така че тубата да остане винаги пълна.Имах още един проблем.Оказа се ,че не мога да намеря шлаухи(пластмасови маркучета Ф3мм).В Conrad  продават такива ,но бяха свършили.Затова си купих инфузионите системи.Инфузионна состемаОт тях ,ако ви устройва може да използвате зелените игли и  „регулатора за дебит на течността“ –  това е едно пластмасово приспособление , в което едно колелце притиска маркучето и по този начин регулира в минимални граници дебита на водата. Себестойността  на системата  струва  1.95лв + тубата.Цената на иглите е 5ст за брой.Ето и  препаратите които съм ползвал за пръскане на доматите.Пръскат се на две седмици. Изплзвал съм разтвор в 2л вода: 2мл(кубика) Нуреле(0.1%).Чаена лъжичка Родомил Голд (о.25%)и полвин чаена лъчижка Топсин М(0.1%).За Нуреле си купих  2мл пластмасова спринцовка от аптеката. Доматите се пръскат до беритба .Прерязва им се върха  между  5 и 6-то  съцветие . Някой използват бордолезов разтвор,купроцин, БИ – 58 – въпрос на предпочитание.


Преди да публикувам сатията прегледах много решения по този въпрос.Най – простото е – шише с малка дупчица до коренаите на домата.Друго решение е  маркуч до корените на доматите с дупчици през 30см.Видях и електронно устройство което се поставя на крана на чешмата и се настройва да полива сутрин в 6.00  всеки ден или през ден.Сутрин в 6.00 и вечер в 18.00 всеки ден.

Nelson  Water timer

По сложните решения са с помпи и капкоотделители,което е много скъпо.Надявам се да се забавлявате при отглеждането на домати както аз го направих.

Comments

Powered by Facebook Comments